Loading

Omlet na słodko

Chcąc kontynuować temat związany z przygotowaniem omleta chcę przedstawić Wam dziś ciekawy przepis na omlet na słodko. Przepis ten znam na wylot i korzystam z niego przygotowując dania czy to dla siebie czy też dla moich dzieci. W moim przepisie przygotowany będzie omlet cynamonowy z gruszką, bananem, orzechami i miodem. Jest przepyszny, jeśli jednak zechcecie przepis modyfikować, to owoce śmiało możecie zmieniać.

Sprawdzony przepis na omlet na słodko

W przypadku tego omletu potrzebnych będzie nam nieco więcej składników, niż w poprzednim przepisie z omletem puszystym. Tutaj zaopatrzyć musimy się w składniki takie jak: jajka, posiekane orzechy włoskie, banan, gruszka, miód, cukier brązowy, cynamon i oliwę.

Przygotowanie tego smakowitego omletu rozpoczynamy od wzięcia w dłonie jaj, które trzeba rozbić do niedużej miski. Następnie do jaj dorzucamy pół łyżeczki cukru brązowego, a także pół łyżeczki cynamonu. Całość należy ubić, ręcznie lub przy pomocy miksera.

Następnie bierzemy w dłoń patelnię, na którą wlewamy nieco oliwy. Nagrzewamy ją, a następnie wlewamy na patelnię przygotowane przez nas wcześniej jajka. Smażymy je do momentu, w którym się zetną, a nasz omlet miał będzie lekko brązowy kolor. Zwyczajnie trwa to do pięciu minut. Następnie przerzucamy omlet na drugą stronę, którą smaży się już nieco krócej, bo około 2-3 minut.

W czasie, gdy omlet się smaży obrać możemy nasze owoce. Potrzebna będzie nam połowa banana i połowa gruszki. Należy je obrać i pokroić na małe kawałki.

Kiedy omlet jest już usmażony, to zdejmujemy go z patelni i kładziemy na talerzu. Układamy na nim teraz pokrojone owoce i polewamy łyżeczką miodu. Całość posypujemy łyżką posiekanych orzechów włoskich. Jeśli ktoś bardzo lubi cynamon, to teraz może jeszcze posypać całość właśnie nim.

Omlet jest smakowity i zapewniam, że na talerzu nie pozostanie przez długi czas ;-)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *