Loading
Przepis na puszysty omlet

Przepis na puszysty omlet

Nie da się ukryć tego, że zdecydowana większość z nas lubi omlety. Jedni jedzą je na słodko, inni na kwaśno, a jeszcze inni z mięsem. Fakt jest jednak taki, że każdy przygotowując swój ulubiony omlet zawsze marzy o tym, aby był on puszty i delikatny jak obłoczek. Chcę dziś podzielić się z Tobą ciekawym przepisem na puszysty omlet, który w ostatecznej wersji podawany może być w wybranej przez Ciebie formie, czyli na słodko, słono czy jeszcze inaczej. Przygotowany w ten sposób omlet świetnie sprawdzi się jako danie podawane w ramach każdego posiłku, danie jest to bowiem niezwykle uniwersalne. Zabierzmy się więc do rzeczy i nauczmy się robić puszysty omlet według bardzo prostego i skutecznego przepisu.

Jak zrobić puszysty omlet?

Omlet według poniższej receptury przygotujesz bardzo szybko, bo zaledwie w około 20 minut. Na początek zanotuj sobie składniki, które potrzebne będą Ci do jego przygotowania. Są to: dwa jajka, łyżka mąki, łyżka mleka i masło. Oprócz jajek wszystkiego pozostałego będziesz musiał mieć pełne opakowanie, ale wiesz już ile trzeba z niego zużyć ;-).

Przygotowanie puszystego omletu rozpoczynamy od wlania do salaterki łyżki mleka wraz z łyżką mąki. Składniki te trzeba ze sobą dokładnie zmieszać robiąc to tak długo, aż masa będzie pozbawiona jakiejkolwiek grudki. Gdy jest już ona gotowa bierzemy drugą salaterkę, do której wbijamy białka z dwóch jajek. Żółtka z kolei lądują w salaterce numer jeden.

Białka, tak jak się pewnie domyślasz, należy uważnie ubić za pomocą miksera tak, aby stały się sztywną pianę. Ja robię to mikserem, ale jeśli masz sprawne rączki, to swobodnie zrobić możesz to trzepaczką ;-). Żółtka z kolei należy dokładnie wymieszać z mlekiem i mąką do momentu, w którym będą one ze sobą połączone. Kiedy uda się je ze sobą połączyć należy dodać do nich ubitą wcześniej pianę wlewając ją spokojnie i stopniowo delikatnie mieszając całą tę naszą mieszankę.

Kiedy wszystko jest już gotowe na ogniu postawić należy patelnię wrzucając na nią łyżkę miasta, którą trzeba rozpuścić. Gdy masełko jest rozpuszczone na patelnię wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Masę tę, która stopniowo zamieniać będzie się w pyszny, puszysty omlet smażymy do momentu, w którym zacznie osiągać on jasnobrązowy kolor. Robimy to oczywiście z dwóch stron. Omlet na drugą stronę przerzucić można na różne sposoby, na przykład pomagając sobie dwiema łopatkami, bo tak najbezpieczniej.

Teraz, gdy omlet masz już gotowy możesz dodać do niego dowolne dodatki, które spełnią Twoje oczekiwania. O puszystość się nie martw!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *