Loading

Przepis na sos gorgonzola

Sos gorgonzola cieszy się ostatnio niezwykłą popularnością i coraz częściej widywany jest on w kuchni wielu Polek i Polaków. Najczęściej wykorzystywany jest on w trakcie przygotowywania potraw takich jak: makaron, tortelini czy ravioli. Jak sama nazwa wskazuje tworzony jest on z wykorzystanie sera gorgonzola, dzięki któremu pochwalić może się on nie tylko świetnym smakiem, ale też intensywnym zapachem. W związku z tym, że sos ten wzbudza sympatię niemal każdej osoby, która po moim przygotowaniu ma okazję go spróbować, to chce podzielić się moim przepisem, który z pewnością wzbudzi wielkie zainteresowanie nie tylko kuchennych amatorów, ale też restauratorów prowadzących sprzedaż swojego jedzenia przez systemy zamówień online dla restauracji. Mam przynajmniej taką pobożną nadzieję.

Z góry mówie, że przepis jest zaskakująco prosty, a wykorzystywać można go śmiało również przy innych daniach, niż te, które wymieniono powyżej.

Jak przygotować sos gorgonzola?

Jeśli chcesz przygotować sos gorgonzola według mojego przepisu, to musisz zarezerwować sobie około 15 minut czasu. Jeśli z kolei chodzi o składniki, bez których przecież się nie obejdziesz, to potrzebować będziesz: około 50-100 gram sera gorgonzola, masło, szklankę śmietany kremówki, małą cebulkę i około pół łyżeczki mielonego pieprzu.

Proces przygotowania sosu gorgonzola rozpoczynamy od wrzucenia na rozgrzaną patelnię masełka i drobno posiekanej cebuli, którą należy przesmażyć na średnim ogniu. Kiedy cebula jest już złocista i miękka, to działamy dalej, nie dopuszczając do przesmażenia cebuli, która wtedy zniszczy cały smak sosu.

Do cebulki dodajemy pokruszony ser gorgonzola i śmietanę. Całość trzymamy na wolnym ogniu dbając o regularne mieszkanie aż do momentu, w którym ser całkowicie się roztopi i połączy ze śmietaną. Trzeba przy tym pamiętać, aby całość się nie zagotowała.

Kiedy ser połączy się już ze śmietaną należy doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe!

Sos według powyższego przepisu można również przygotować bez cebulki, mnie jednak odpowiada ten dodatkowy smaczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *